Uwielbiam świeże owoce sezonowe, które doskonale nadają się do wypieków. Mamy wrzesień, więc jest to idealny miesiąc dla śliwek, które pięknie dojrzały na drzewach. Dziś proponuję ciasto piaskowe ze śliwkami. Ciasto jest lekkie i puszyste, a kwaskowe śliwki nadają mu wyjątkowy smak.
Składniki:
- 1,5 szkl. mąki pszennej,
- 1,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 1,5 szkl. cukru,
- 6 jaj,
- 6 łyżek oleju,
- kostka masła roślinnego,
- 1 łyżka octu,
- 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ok. 20 szt. śliwek,
- cukier puder do posypania ciasta.
Masło ucieramy z cukrem (mikserem). Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do utartego masła, miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki. Na koniec ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do ciasta, mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch ciasta kładziemy połówki śliwek. Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut. Ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Jakie leciutkie,puszyste:)
OdpowiedzUsuńBardzo puszyste, wręcz rozpływa się w ustach :-)
UsuńOj, zjadłabym kawałeczek takiego ciasta:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że na kawałeczku by się nie skończyło, bo ciasto jest pyszne :-) :-) :-)
UsuńPowiem szczerze, że nie jadłam jeszcze połączenia śliwki z piaskowcem, ale na jesień jak znalazł ;)
OdpowiedzUsuńJa nigdy wcześniej też nie jadłam, dlatego postanowiłam spróbować i wyszło świetnie :-) Smaki komponują sie idealnie :-)
UsuńUwielbiam ciacha ze śliwkami!
OdpowiedzUsuńCiasta z owocami sezonowymi są najlepsze :-)
UsuńPyszne ciacho :-) do kawki w sam raz :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, Marzenko :-)
UsuńZrobiłam dzis pierwszy raz ,zobaczymy jak wyjdzie 😁
OdpowiedzUsuń