poniedziałek, 23 marca 2015

Muffinki jabłkowe z kruszonką

Dziś, mam dla was przepis na pulchne muffinki jabłkowe z kruszonką, które świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie, podwieczorek czy słodka przekąska. Uwielbiam piec muffinki, są proste i szybkie w przygotowaniu, a smakują zawsze wyjątkowo :-)



SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki grubo startych jabłek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli,
- szczypta gałki muszkatołowej.

Kruszonka:
- 1/4 kostki schłodzonego masła,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego.

Jajka z cukrem ubić mikserem na jasną masę, wlać olej, zmiksować. Dodać jabłka, przesianą mąkę połączoną z proszkiem i przyprawami, wymieszać delikatnie. Gotowym ciastem napełnić do 3/4 wysokości wyścielone papilotkami foremki do muffinek. Następnie przygotować kruszonkę. Masło posiekać z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać mąkę, składniki rozcierać palcami, aż powstaną grudki. Babeczki posypać kruszonką. Piec ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni C.



7 komentarzy:

  1. Wspaniałe muffinki kochana, pysznie wyglądają i do tego jeszcze z moją ulubioną kruszonką :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo zachęcająco!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo efektowne i kuszące z tą kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo efektowne i kuszące z tą kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń