poniedziałek, 1 września 2014

Ciasto piaskowe ze śliwkami

Uwielbiam świeże owoce sezonowe, które doskonale nadają się do wypieków. Mamy wrzesień, więc jest to idealny miesiąc dla śliwek, które pięknie dojrzały na drzewach. Dziś proponuję ciasto piaskowe ze śliwkami. Ciasto jest lekkie i puszyste, a kwaskowe śliwki nadają mu wyjątkowy smak.






Składniki:
- 1,5 szkl. mąki pszennej,
- 1,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 1,5 szkl. cukru,
- 6 jaj,
- 6 łyżek oleju,
- kostka masła roślinnego,
- 1 łyżka octu,
- 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ok. 20 szt. śliwek,
- cukier puder do posypania ciasta.

Masło ucieramy z cukrem (mikserem). Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do utartego masła, miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki. Na koniec ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do ciasta, mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch ciasta kładziemy połówki śliwek. Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut. Ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.








10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo puszyste, wręcz rozpływa się w ustach :-)

      Usuń
  2. Oj, zjadłabym kawałeczek takiego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że na kawałeczku by się nie skończyło, bo ciasto jest pyszne :-) :-) :-)

      Usuń
  3. Powiem szczerze, że nie jadłam jeszcze połączenia śliwki z piaskowcem, ale na jesień jak znalazł ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nigdy wcześniej też nie jadłam, dlatego postanowiłam spróbować i wyszło świetnie :-) Smaki komponują sie idealnie :-)

      Usuń
  4. Pyszne ciacho :-) do kawki w sam raz :-)

    OdpowiedzUsuń