sobota, 19 września 2015

Nalewka z aronii

Nalewka z aronii to napój alkoholowy, który każdego roku gości w moim domu. Doskonale sprawdza się jako napój rozgrzewający w porze jesiennej i zimowej. Nalewka oprócz walorów smakowych posiada również właściwości lecznicze. Owoce aronii oczyszczają organizm z toksyn, obniżają ciśnienie krwi oraz chronią przed zawałami. 




SKŁADNIKI:
- 2 kg aronii,
- 2 litry wody,
- 0,5 litra spirytusu (96%),
- 250 liści wiśni,
- 80 - 90 dag cukru.

Umyte owoce aronii i liście wiśni należy zalać wodą, gotować przez około 45 minut na małym ogniu. Po tym czasie przelać napój przez sito (owoce aronii wyrzucić). Do powstałego soku aroniowego dodać cukier, mieszać do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie odstawić sok do wystudzenia. Do zimnego napoju wlać spirytus, wymieszać. Gotową nalewkę przelać do butelek. 




10 komentarzy:

  1. Moi rodzice te robią aroniówkę,pyszna jest:)piękny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nalewka z aronii jest niesamowita.Polecam,również ze względu na dobroczynne działanie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. naleweczka pyszna, u mnie nastawiona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam nic z aronii, jestem ciekawa jej smaku ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to koniecznie musisz przygotować taką nalewkę :-)

      Usuń
  5. nalewka aroniowa to jedna z naszych ulubionych, uwielbiamy ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń