wtorek, 19 maja 2015

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami jest szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Smakuje naprawdę wyjątkowo. Delikatnie jogurtowe ciasto w połączeniu z brzoskwiniami tworzy idealną całość. 
Do ciasta jogurtowego można dodać różne owoce, u mnie padło na brzoskwinie, ponieważ akurat miałam puszkę tych pysznych owoców w domu :-)




SKŁADNIKI:
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- 400 g brzoskwiń z puszki (waga po odsączeniu),
- 4 jaja,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki olejku waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Dodatkowo:
- 50 ml syropu z brzoskwiń,
- ok. 100 g cukru pudru.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę, dodać cukier, zmiksować. Kolejno, dodać żółtka oraz jogurt, wymieszać delikatnie łyżką. Następnie do masy wlać olej oraz dodać olejek waniliowy, wymieszać łyżką. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką. Gotowe ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na surowym cieście ułożyć pokrojone w paski brzoskwinie, które wcześniej należy odsączyć na durszlaku. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut. W między czasie przygotować lukier. Syrop brzoskwiniowy wymieszać z cukrem pudrem. Gotowym lukrem polać wystudzone ciasto. 



4 komentarze:

  1. Piękne żółciutkie ciacho. Bardzo lubię wszelkie proste przepisy i do tego z owocami. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejne pyszne ciacho! Kusicielka z Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. 👍👍👍👍😜😜😍

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń