poniedziałek, 11 maja 2015

Bananowiec

Bananowiec to pyszne ciasto bez pieczenia, które smakuje wyśmienicie. Uwielbiam tego typu ciasta, ponieważ są łatwe w przygotowaniu a zarazem pyszne :-) Wystarczy wszystko wymieszać i gotowe :-) Polecam wszystkim smakoszom i wielbicielom bananów ;-)




SKŁADNIKI:
- 200 g masła roślinnego,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 1,5 kg bananów (1 odłożyć do dekoracji),
- 2 galaretki cytrynowe,
- 2 galaretki agrestowe,
- 1 op. biszkoptów.

Galaretki cytrynowe rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Banany zmielić blenderem. Kolejno utrzeć masło i stopniowo dodawać, cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodać banany, zmiksować całość. Do masy bananowej wlać cytrynowa galaretkę i ponownie zmiksować. Tężejącą masę wylać na blachę wyłożoną biszkoptami, odstawić do lodówki na około 2 godziny. Galaretki agrestowe rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Odłożonego banana pokroić w plasterki i ułożyć na stężałej masie bananowej. Całość zalać ostudzoną galaretkę agrestową, wstawić do lodówki na około 3 godziny.


5 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciacho, bardzo lubię ciasta na zimno :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, a bananowca w szczególności ;-)

      Usuń
  2. Fajne ciacho! Chętnie się skuszę na dużą porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasto. Piękne kolory. Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń