wtorek, 21 kwietnia 2015

Pianka czekoladowo - śmietankowa z nutką kokosowego likieru

Czekoladowe desery należą do moich ulubionych. Uwielbiam wszystko co czekoladowe, dlatego też z "zachciewajki" na "coś słodkiego", powstał ten oto deser. 




SKŁADNIKI (na 4 porcje):
- 500 ml śmietany 36%,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 10 łyżek mleka,
- 2 opakowania cukru wanilinowego,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- około 10 dag ciasteczek w polewie czekoladowej,
- 6 łyżek likieru kokosowego.

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Czekoladę rozpuścić w rondlu, dodać 3 łyżki mleka i 2 łyżki napęczniałej żelatyny, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Gotową masę czekoladową odstawić do wystudzenia. W między czasie ubić śmietanę z cukrami wanilinowymi, podzielić na dwie części. Do jednej części ubitej śmietany dodać czekoladę (jeszcze płynną), zmiksować. Masę czekoladową, przelać do szklanek (aby uzyskać efekt taki jak na zdjęciu, szklanki należy przechylić i w tej pozycji wstawić np. do kubka), schłodzić. Kolejno, 7 łyżek mleka podgrzać w rondlu, dodać pozostałe 2 łyżki żelatyny, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się żelatyny, schłodzić. Do drugiej części śmietany dodać wystudzoną (jeszcze płynną) żelatynę. Masę śmietanową wylać na zastygniętą masę czekoladową. W między czasie rozgnieść ciasteczka, wymieszać z likierem kokosowym, wyłożyć na schłodzony deser. Ozdobić według uznania. 




10 komentarzy:

  1. Super smaki i fajnie kolorystycznie skomponowane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wspaniały deserek, mniam. Oj lubię takie szklaneczki z pysznościami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pyszności, piękne warstwy i jeszcze na wierzchu kokosowa kuleczka Rafaello :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rafaello to ''wisienka na torcie'' tego deseru :-)

      Usuń
  4. U mnie ostatnio królował też taki skośny deserek, ale z manny. Na zachciewajki takie przepisy są jak ulał. :)

    OdpowiedzUsuń