sobota, 4 kwietnia 2015

Drożdżowe zajączki

Drożdżowe zajączki to pyszne małe bułeczki, które swym wyglądem zachwycają wszystkich. W moim domu, zrobiły ogromną  furorę :-) Zajączki idealnie sprawdzą się zarówno jako ozdoba na wielkanocnym stole, ale również jako pyszna przekąska.  Przepis pochodzi ze strony www.oetker.pl 




SKŁADNIKI

Ciasto:
- 250 ml mleka,
- 80 g masła,
- 600 g mąki,
- 1 opakowanie drożdży instant,
- 100 g cukru,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 2 jaja.

Do smarowania:
- 1 jajko,
- 6 łyżek wody.

Do dekoracji:
- lukier,
- cukrowe pisaki.

Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzać. Roztopić i przestudzić masło. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier i dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać ciepłe mleko. Całość zagnieść. Pod koniec stopniowo dodawać roztopione masło i zagniatać do uzyskania sprężystego ciasta.
Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia (ok. 1 godziny).
Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 12 większych kulek (na tułów), 12 mniejszych kulek (na głowę). i jeden kawałek z którego należy uformować wałek, z niego będą odcinane kawałki ciasta na uszy.
Każdą większą kulkę połączyć z mniejszą smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem i układać na blasze. Z wałka ciasta należy odcinać wąskie paski, które następnie należy ułożyć na głowie zajączka na płasko (do góry strona którą było cięcie). Patyczkiem należy docisnąć końcówki uszu zająca. Po wykonaniu wszystkich zajączków, należy przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem zajączki należy posmarować roztrzepanym jajkiem z wodą. Zajączki należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, około 20 - 25 minut. Gotowe zajączki po ostudzeniu należy ozdobić lukrem i pisakami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz