Składniki (na 18 muffinek):
- 0,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 0,5 szkl. mąki przennej białej,
- 1 szkl. startej na tarce cukini,
- 1 szkl. miodu,
- 0,5 szkl. oleju rzepakowego,
- 1 jajko,
- 1/4 szkl. kakao,
- 1 op. cukru wanilinowego,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- garść orzechów włoskich.
Wszystkie składniki suche mieszamy w jednej misce (do składników suchych dodajemy odciśniętą cukinię, pokrojone orzechy włoskie oraz pokrojoną w małe kosteczki czekoladę), natomiast w drugiej misce mieszamy wszystkie składniki mokre. Wymieszane składniki suche i mokre łączymy ze sobą (do mokrych dodajemy suche). Gotową masę przekładamy do papilotek bądź foremek silikonowych. Pieczemy w temp. 170 stopni do suchego patyczka.
Ale pysznie wyglądają :-) ciasto z cukinią jadłam ale muffinek jeszcze nie :-)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować Marzenko :-)
UsuńA ja nie próbowałam ciasta z cukinią na słodko jeszcze:)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, bo smak jest naprawdę ciekawy :-) Dzięki cukinii ciasto na muffinki jest wilgotne, natomiast jej smak nie jest praktycznie wyczuwalny :-)
Usuńale świetnie wyglądają! muszę być przepyszne, czekoladowe i wilgotne - moje ulubione!
OdpowiedzUsuńSą pyszne i baaaaardzo czekoladowe :-)
Usuńmuszę ten przepis podrzucić mojej córce - ona jest mistrzyni w pieczeniu muffinek!
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com
Mam nadzieję, że będą smakować :-)
Usuń