SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 4 jaja,
- 0,5 szkl cukru,
- 1 szkl. mąki,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa kokosowa:
- wiórki kokosowe 200g,
- 500ml mleka,
- 200g masła,
- 6 łyżek kaszy manny,
- 1 szkl. cukru.
Dodatkowo:
- 3 tabliczki czekolady mlecznej,
- 0,5 szkl. gorącej wody,
- kilka kropel olejku waniliowego.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, następnie wsypujemy cukier, miksujemy. Kolejno dodajemy żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie łyżką. Gotową masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Mleko gotujemy wraz z cukrem. Następnie dodajemy kaszę mannę i masło, cały czas mieszamy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy. Wystudzony biszkopt nasączamy ponczem z gorącej wody i olejku waniliowego. Na ciasto wykładamy gorącą masę kokosową. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie wylewamy na zimne ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Bardzo lubię kokos i słodkości kokosowe. Super ciacho :-) z chęcią takie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam kokos a w takim połączeniu to już pyszota :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności!!:)
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek:)
OdpowiedzUsuń