POWIDŁA ŚLIWKOWE Z CYNAMONEM
- 2 kg śliwek węgierek,
- 100 g cukru (można dodać więcej, jeżeli chcemy aby powidła były słodsze),
- 1 czubata łyżeczka cynamonu,
- 1 szkl. wody.
Śliwki myjemy, następnie pozbywamy się pestek. Wydrylowane owoce wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy na małej mocy palnika, często mieszając, aby powidła się nie przypaliły. Gdy owoce się rozpadną dodajemy cukier i cynamon, zesmażamy do momentu, aż woda całkowicie odparuje, a powidła zgęstnieją. Na koniec blendujemy całość (nie jest to konieczne). Gotowe powidła przelewamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy słoiki ostygną, pasteryzujemy powidła. Dno garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy słoiki, nalewamy wody do 3/4 wysokości słoików, od momentu zagotowania się wody pasteryzujemy 15 minut. Zapateryzowane powidła odstawiamy do ostygnięcia wieczkiem do dołu.
POWIDŁA ŚLIWKOWE Z CZEKOLADĄ
- 2 kg śliwek węgierek,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1 tabliczka mlecznej czekolady,
- 50 g cukru (można dodać więcej),
- 1 szkl. wody.
Powidła z czekoladą należy przygotować tak samo jak powidła z cynamonem, tylko zamiast cynamonu dodajemy czekoladę. Pasteryzujemy także w ten sam sposób.
Moja mała kolekcja powideł śliwkowych :-)
Pyszne,śliwkowe to moje ulubione,a te dodatki sprawiają,że nie mogłabym się od nich oderwać:)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam powidła śliwkowe :-)
UsuńŁał, te z czekoladą muszą być wyborne! :D
OdpowiedzUsuńI takie są ;-)
UsuńCiężki wybór, ale jednak bardziej nas kuszą te z czekoladą :D
OdpowiedzUsuńZ czekoladą kuszą mnie bardziej.
OdpowiedzUsuńCynamonowe też są bardzo dobre ;-)
UsuńEwelinko tyle tych słoiczków zrobiłaś, podziel się z koleżanką :-) zwłaszcza podobają mi się te z czekoladą :-) pyszne słoiczki :-)
OdpowiedzUsuńOj, pyszne :-D
Usuńpowidła to obowiązkowa pozycja w moim corocznym słoikowaniu:) ale z czekoladą w tym roku zrobiłam jeżyny i zaczynam sie zastanawiać czy mi starczy, bo córka wybiera słoik za słoikiem:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOoo, jeżyny z czekoladą, brzmi interesująco :-)
UsuńPysznie wyglądają ! Ja też już powidełkowy zapas na zimę mam :)
OdpowiedzUsuńZapasy powidełkowe na zimę muszą być - obowiązkowo ;-)
UsuńPychota :D uwielbiam powidła a z czekoladą szczególnie
OdpowiedzUsuń