sobota, 6 września 2014

Powidła śliwkowe w dwóch odsłonach

Koniec lata to idealny okres dla śliwek, które w tym czasie dojrzewają na drzewach. W sezonie śliwkowym naprawdę warto zrobić domowe powidła, smakują  o niebo lepiej od tych zakupionych w sklepie. Powidła śliwkowe to odrobina lata zamknięta w słoiku, które w sezonie zimowym smakują naprawdę wyjątkowo. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do ciast, nadzienie do naleśników czy do bezpośredniego spożycia. Ja, proponuję powidła śliwkowe w dwóch odsłonach, z cynamonem i z czekoladą. Zarówno jedna i druga wersja smakuje wyśmienicie.


POWIDŁA ŚLIWKOWE Z CYNAMONEM
- 2 kg śliwek węgierek,
- 100 g cukru (można dodać więcej, jeżeli chcemy aby powidła były słodsze),
- 1 czubata łyżeczka cynamonu,
- 1 szkl. wody.

Śliwki myjemy, następnie pozbywamy się pestek. Wydrylowane owoce wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy na małej mocy palnika, często mieszając, aby powidła się nie przypaliły. Gdy owoce się rozpadną dodajemy cukier i cynamon, zesmażamy do momentu, aż woda całkowicie odparuje, a powidła zgęstnieją. Na koniec blendujemy całość (nie jest to konieczne). Gotowe powidła przelewamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy słoiki ostygną, pasteryzujemy powidła. Dno garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy słoiki, nalewamy wody do 3/4 wysokości słoików, od momentu zagotowania się wody pasteryzujemy 15 minut. Zapateryzowane powidła odstawiamy do ostygnięcia wieczkiem do dołu.




POWIDŁA ŚLIWKOWE Z CZEKOLADĄ
- 2 kg śliwek węgierek,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1 tabliczka mlecznej czekolady,
- 50 g cukru (można dodać więcej),
- 1 szkl. wody.

Powidła z czekoladą należy przygotować tak samo jak powidła z cynamonem, tylko zamiast cynamonu dodajemy czekoladę. Pasteryzujemy także w ten sam sposób.









Moja mała kolekcja powideł śliwkowych :-)


14 komentarzy:

  1. Pyszne,śliwkowe to moje ulubione,a te dodatki sprawiają,że nie mogłabym się od nich oderwać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał, te z czekoladą muszą być wyborne! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciężki wybór, ale jednak bardziej nas kuszą te z czekoladą :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Z czekoladą kuszą mnie bardziej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewelinko tyle tych słoiczków zrobiłaś, podziel się z koleżanką :-) zwłaszcza podobają mi się te z czekoladą :-) pyszne słoiczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. powidła to obowiązkowa pozycja w moim corocznym słoikowaniu:) ale z czekoladą w tym roku zrobiłam jeżyny i zaczynam sie zastanawiać czy mi starczy, bo córka wybiera słoik za słoikiem:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, jeżyny z czekoladą, brzmi interesująco :-)

      Usuń
  7. Pysznie wyglądają ! Ja też już powidełkowy zapas na zimę mam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapasy powidełkowe na zimę muszą być - obowiązkowo ;-)

      Usuń
  8. Pychota :D uwielbiam powidła a z czekoladą szczególnie

    OdpowiedzUsuń