Babeczki to mój ulubiony wypiek, ciasto w małej foremce, które cieszy oko. Dzięki kolorowym papilotkom zyskują jeszcze ciekawszy wygląd. Dzieci wręcz je uwielbiają, zwłaszcza przez to jak prezentują się wizualnie. Ja najbardziej lubię te tradycyjne z owocami, przemawia za nimi prostota, a tym samym wspaniały smak. Dlatego też w moim słodkim przepiśniku pojawia się przepis na babeczki śmietankowe z wisienką (można dodać dowolnie wybrany owoc). W sezonie letnim babeczki należy robić ze świeżymi owocami, natomiast gdy nie posiadamy takowych świetnie sprawdzą się owoce mrożone. Ja, użyłam mrożonych wiśni, lekko kwaskowych, które idealnie skomponowały się ze słodyczą babeczek.
Składniki (na 12 porcji):
- 2 op. budyniu śmietankowego,
- 10 dag mąki,
- 10 dag cukru,
- 2 jajka,
- 3/4 szkl. oleju,
- 4 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 12 szt. mrożonych wiśni.
W jednej misce mieszamy składniki mokre, natomiast w drugiej składniki suche. Wymieszane składniki łączymy (suche składniki dodajemy do mokrych). Gotową masę przelewamy do foremek, do każdej foremki z ciastem wkładamy jedną wiśnię. Babeczki pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut.
Ach ta wisieneczka:)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne małe pyszności :-)
OdpowiedzUsuńMała rzecz, a cieszy ;-)
Usuń