czwartek, 25 września 2014

Oponki w czekoladzie




Od kilku dni miałam ochotę na oponki. Wiem, że kojarzą się one raczej z tłustym czwartkiem i karnawałem, ale  na samą myśl o tych pysznych obwarzankach ciekła mi ślinka. Tak więc, nie miałam innego wyboru, musiałam je zrobić :-) Oponki przygotowałam wg przepisu mojej mamy, oczywiście z małą modyfikacją. Tradycyjne oponki posypane są cukrem pudrem, natomiast moje oblane mleczną czekoladą. Obwarzanki wyszły idealne, moje kubki smakowe były zachwycone :-D

SKŁADNIKI (na ok. 30 szt.)
- 1 kg mąki,
- 50 g drożdży świeżych,
- 125 ml mleka,
- 2 łyżki cukru kryształ,
- 3 jaja,
- 3/4 szkl. cukru pudru,
- pół kostki masła,
- kilka kropel olejku śmietankowego,
- 3 tabliczki mlecznej czekolady,
- posypka do dekoracji,
- olej do smażenia. 

Mleko wymieszać wraz z dwoma łyżkami cukru kryształ, podgrzać (mleko nie może być gorące). Drożdże pokruszyć i rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać 4 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut (przykryć ściereczką). W między czasie rozpuścić masło, wystudzić. Do wyrośniętych drożdży dodać jaja, mąkę, rozpuszczone masło, cukier puder oraz olejek śmietankowy. Wszystko razem zagnieść (gdy ciasto będzie się lepiło dosypać mąki, natomiast gdy będzie za suche dodać trochę mleka). Z gotowego ciasta wałkować placki grubości ok. 1 cm. Wykrawać szklanką koła, natomiast małym kieliszkiem np. do wódki robić dziurkę w środku każdego obwarzanka. Oponki zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie smażyć w głębokim oleju na złoty kolor z obu stron. Gdy oponki będą stygły w między czasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladą wraz z trzema łyżkami mleka. Ostygnięte obwarzanki polać ciepłą czekoladą, do dekoracji użyć kolorowej posypki. 











2 komentarze:

  1. Super smakołyki :-) lubię oponki i pączki i dawno ich już nie robiłam :-) pysznie wyglądają Ewelinko :-)

    OdpowiedzUsuń