Składniki:
- 5 dag drożdży,
- 2,5 szkl. mąki,
- 1,5 szkl. mleka,
- 2 jajka,
- ok. 0,5 szkl. cukru,
- jagody,
- serek homogenizowany,
- olej do smażenia.
Drożdże rozpuścić w 0,5 szkl. ciepłego mleka z dwoma łyżkami cukru, posypać trzema łyżkami mąki, odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, na koniec dorzucić do ciasta część jagód. Racuszki smażyć na oleju. Gotowe placuszki wyłożyć na talerz posmarować serkiem homogenizowanym, posypać pozostałymi jagodami.
Racuszki idealnie sprawdzą się jako deser.
Jagody jak najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńOh hmmm, I love blueberries and this is absolutely the taste of my childhood!
OdpowiedzUsuńWonderful!
All my best from Austria
Elisabeth
Ja się pisze na takie pyszne placki :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuń