wtorek, 8 lipca 2014

Racuchy z jagodami i serkiem homogenizowanym







Składniki:
- 5 dag drożdży,
- 2,5 szkl. mąki,
- 1,5 szkl. mleka,
- 2 jajka,
- ok. 0,5 szkl. cukru,
- jagody,
- serek homogenizowany,
- olej do smażenia.

Drożdże rozpuścić w 0,5 szkl. ciepłego mleka z dwoma łyżkami cukru, posypać trzema łyżkami mąki, odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, na koniec dorzucić do ciasta część jagód. Racuszki smażyć na oleju. Gotowe placuszki wyłożyć na talerz posmarować serkiem homogenizowanym, posypać pozostałymi jagodami.








Racuszki idealnie sprawdzą się jako deser.

3 komentarze:

  1. Oh hmmm, I love blueberries and this is absolutely the taste of my childhood!
    Wonderful!
    All my best from Austria
    Elisabeth

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się pisze na takie pyszne placki :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń