czwartek, 24 lipca 2014

Ciasto ucierane z jagodami

Do ciasta ucieranego pasują praktycznie każde owoce, ale ponieważ sezon jagodowy dobiega końca, postanowiłam wykorzystać te pyszne owoce w swoich wypiekach. 
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Smakuje wyśmienicie, jest wilgotne i nie kruszy się, a budyń w nim zawarty nadaje wyjątkowy smak.




Składniki:
- 5 jaj,
- 2 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru,
- 1 kostka margaryny,
- 1 budyń śmietankowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ok 0,5 szkl. jagód.





Margarynę ucieramy mikserem wraz z cukrem, następnie dodajemy żółtka, dalej miksujemy. Do gotowej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń w proszku, wszystko razem mieszamy. Z białek ubijamy pianę, którą następnie dodajemy do utartej wcześniej masy (mieszamy łyżką). Ciasto dzielimy na dwie części. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wykładamy pierwszą część ciast, posypujemy jagodami, kolejno przykrywamy drugą częścią ciast. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.






3 komentarze:

  1. Pyszna propozycja. Uwielbiam ciasta z owocami, a to można zrobić w zasadzie ze wszystkimi rodzajami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas takie kręcone są bardzo często :)

    OdpowiedzUsuń