czwartek, 10 lipca 2014

Pudding cytrynowo - czekoladowo - waniliowy

Deserem jaki kojarzy mi się z dzieciństwem jest budyń. W moim domu często gościł na stole, z tym że zawsze był on robiony z gotowego proszku. Ja postanowiłam, że zrobię taki budyń samodzielnie. Jest o niebo zdrowszy i smaczniejszy :-)






Składniki (na 8 pucharków):
1) Pudding cytrynowy:
    - 500 ml mleka,
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 2 żółtka,
    - cukier wanilinowy,
    - 3 łyżki cukru,
    - 2 łyżki masła,
    - 2 łyżeczki olejku cytrynowego,
    - 2 łyżki soku z cytryny.

2) Pudding czekoladowy:
    - 500 ml mleka,
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 2 żółtka,
    - cukier wanilinowy,
    - 3 łyżki cukru,
    - 2 łyżki masła,
    - tabliczka gorzkiej czekolady,
    - 2 łyżki kakao.

3) Pudding waniliowy:
    - 500 ml mleka,
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 2 żółtka,
    - cukier wanilinowy,
    - 3 łyżki cukru,
    - 2 łyżki masła,
    - 2 łyżeczki olejku waniliowego.

Każdy z puddingów przygotowujemy na tej samej zasadzie. 250 ml mleka wlewamy do garnka gotujemy wraz z masłem (w przypadku puddingu czekoladowego dorzucamy tabliczkę połamanej gorzkiej czekolady).Pozostałe 250 ml mleka wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy resztę składników (każdy smak robimy w osobnym naczyniu), miksujemy. Wymieszane składniki wlewamy do gotującego mleka, energicznie mieszamy, do momentu aż pudding mocno zgęstnieje. Gorące budynie wykładamy do pucharków na przemian.




4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to chyba byłoby coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł :-) wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się, że domowy budyń jest o wiele smaczniejszy od kupnego - też czasem robię.

    OdpowiedzUsuń