Składniki (na 8 pucharków):
1) Pudding cytrynowy:
- 500 ml mleka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 żółtka,
- cukier wanilinowy,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżeczki olejku cytrynowego,
- 2 łyżki soku z cytryny.
2) Pudding czekoladowy:
- 500 ml mleka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 żółtka,
- cukier wanilinowy,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki masła,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki kakao.
3) Pudding waniliowy:
- 500 ml mleka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 żółtka,
- cukier wanilinowy,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżeczki olejku waniliowego.
Każdy z puddingów przygotowujemy na tej samej zasadzie. 250 ml mleka wlewamy do garnka gotujemy wraz z masłem (w przypadku puddingu czekoladowego dorzucamy tabliczkę połamanej gorzkiej czekolady).Pozostałe 250 ml mleka wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy resztę składników (każdy smak robimy w osobnym naczyniu), miksujemy. Wymieszane składniki wlewamy do gotującego mleka, energicznie mieszamy, do momentu aż pudding mocno zgęstnieje. Gorące budynie wykładamy do pucharków na przemian.
Wygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńto chyba byłoby coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :-) wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, że domowy budyń jest o wiele smaczniejszy od kupnego - też czasem robię.
OdpowiedzUsuń