wtorek, 15 lipca 2014

Wiśniowo - jogurtowy zawrót głowy

Przepyszny lekki deser, doskonały na letnie upały :-)

Sezon na wiśnie jest krótki, dlatego postanowiłam korzystać z dobrodziejstwa tych owoców ile tylko się da. Była już tarta z wiśniami, a teraz przyszedł czas na deser z tymi pysznymi owocami. Wiśnie w połączeniu z pianką z jogurtu naturalnego smakują wyśmienicie :-) Dodatkowo są bardzo zdrowe, mają mało kalorii i dobrze wpływają na trawienie.





Składniki (na 3 pucharki):
 Pianka jogurtowa:
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki cukru pudru,
- kilka kropel olejku waniliowego,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 1/3 szkl. gorącej wody.

Kisiel z wiśni:
- 300 g wydrylowanych wiśni,
- 100 ml soku z wiśni,
- osobno 3 lyżki soku z wiśni,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżeczki cukru kryształ.






Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do ostygnięcia. Jogurt mieszamy wraz z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, miksujemy. Tak przygotowaną masę przelewamy do pucharków, wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka, dolewamy sok z wiśni i dodajemy cukier, wszystko razem  musi nam się zagotować. W między czasie mąkę ziemniaczaną mieszamy z 3 łyżkami soku z wiśni, dodajemy do gotujących się wiśni energicznie mieszając, podrzewamy jeszcze około 1 min.  Tak przygotowany kisiel z kawałkami owoców odstawiamy do wystygnięcia.
Zimny kisiel wykładamy na jogurtową piankę.





4 komentarze:

  1. mmmm.... kiedy widzę takie zdjęcia cierpię na ślinotok.....
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny deserek :-) i można go zrobić z każdym owocem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak :-) Pasują praktycznie każde owoce :-)

    OdpowiedzUsuń