poniedziałek, 3 listopada 2014

Tort śmietanowy

Tort śmietanowy to połączenie lekkiego biszkoptu z delikatną śmietaną. Słodycz tortu przełamuje kwaskowy dżem wiśniowy. Tort przygotowałam z okazji moich urodzin :-)




SKŁADNIKI

 Biszkopt:
- 7 jaj,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany tortowej 36%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 śmietan fix-y.

Masa czekoladowa:
- 250 ml śmietany tortowej 36%,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 1 tabliczka mlecznej czekolady.

Dodatkowo:
- 0,5 szklanki gorącej wody,
- 4 łyżki wódki lub spirytusu,
- kilka kropel olejku śmietankowego,
- 1 słoik dżemu wiśniowego,
- dowolne cukrowe ozdoby.


PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
Z białek ubić pianę, dodać cukier oraz żółtka, wszystko razem zmiksować. Do gotowej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, 30 minut. Zimny biszkopt przekroić na cztery części.

Masa czekoladowa:
Śmietanę delikatnie podgrzać (nie zagotować!!!), rozpuścić w niej czekoladę. Rozpuszczoną w śmietanie czekoladę wstawić do lodówki. Zimą śmietanę ubić na puszystą masę mikserem .

Masa śmietanowa:
Mocno schłodzoną śmietanę ubić mikserem na sztywno wraz z cukrem pudrem oraz śmietan fixami.

Do nasączenia:
Gorącą wodę połączyć z wódką i olejkiem śmietankowym, kolejno nasączyć blaty biszkoptowe.

Kolejność przełożenia biszkoptu:
- blat biszkoptowy,
- masa czekoladowa,
- blat biszkoptowy,
- dżem wiśniowy,
- blat biszkoptowy,
- krem śmietanowy,
- blat biszkoptowy.
















7 komentarzy:

  1. Wow ! Pyszności i śliczności!!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sto lat sto lat :-) wszystkiego najlepszego :-) i koniecznie poproszę kawałeczek tego pysznego torciku, aż mi ślinka leci tak pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepięknie! Aż nie sposób się nie skusić.

    OdpowiedzUsuń