czwartek, 13 listopada 2014

Pijana Śliwka


 "Pijana Śliwka" to połączenie czekolady, śliwek i alkoholu, które zadowoli nie jedno podniebienie :-)  Ciasto adresowane jest głównie dla dorosłych z uwagi na dość sporą zawartość alkoholu.




SKŁADNIKI

Biszkopt:
- 5 jaj,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao.

Krem czekoladowo - śliwkowy:
- 1 kostka masła,
- 2 budynie czekoladowe,
- 1 szklanka mleka,
- 1 słoik kremu czekoladowego (np. Nutella),
- 200 g śliwek suszonych,
- 250 ml wódki,

Dodatkowo:
- 1 opakowanie biszkoptów,
- 2 tabliczki czekolady mlecznej.

W przed dzień przygotowania ciasta, należy pokroić śliwki na mniejsze kawałki, zalać wódką i pozostawić je w takiej formie na około 24 godziny. Gdy śliwki będą odpowiednio nasiąknięte alkoholem należy upiec biszkopt. Z białek ubić pianę, dodać cukier i żółtka, wszystko razem miksować. Do gotowej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać łyżką. Biszkopt piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni, około 25 minut. W między czasie ugotować budyń (będzie bardzo gęsty), odstawić do ostygnięcia. Zimny budyń dodawać porcjami do ubitego na puszystą masę masła, cały czas miksując. Kolejno dodać do masy krem czekoladowy, wymieszać mikserem. Następnie do gotowego kremu dodać odsączone z alkoholu śliwki, wszystko razem połączyć delikatnie łyżką. Gotowy i ostygnięty biszkopt przekroić na dwie części. Alkoholem, który pozostał nasączyć blaty biszkoptowe oraz biszkopty (alkohol połączyć wcześniej z gorącą wodą (około 100 ml)). Teraz pozostało już tylko przełożyć ciasto :-)
Kolejność:
- blat biszkoptowy,
- cienka warstwa kremu,
- biszkopty,
- krem,
- blat biszkoptowy,
- rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada mleczna.







10 komentarzy: