wtorek, 25 listopada 2014

Ciasto kakaowe z jabłkami


Przepis na ciasto kakaowe z jabłkami, znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i mimo swej prostoty smakuje wyjątkowo. Dzięki zawartości przyprawy do piernika idealnie sprawdzi się w okresie Świąt Bożego Narodzenia.




SKŁADNIKI
- 1 kg jabłek,
- 1 opakowanie przyprawy do piernika,
- 6 jaj,
- 2 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki oleju,
- 3 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody,
- 3 łyżki kakao.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, posypać przyprawą do piernika, odstawić. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, kolejno dodać olej, mąkę, sodę i kakao, zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać jabłka, wymieszać łyżką. Całość wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.









14 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo kusząco :) aromatyczne i z jabłuszkami....poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ciacho to bym zjadła! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. kakao, piernikowa przyprawa i jabłko, mniam bardzo dawno nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie znalezione przepisy są najlepsze :-) mniam :-) zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, stare, sprawdzone przepisy są najlepsze :-)

      Usuń
  5. Podoba mi się ten przepis:) Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Ciasto wygląda bardzo smacznie. Chętnie zjadłabym choć kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba już kiedyś jadłam takie ciasto:)smaczne,wilgotne,z kubkiem mleka dobre nawet na szybkie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne wyszło takie puchate :)

    OdpowiedzUsuń