wtorek, 4 listopada 2014

Powidła daktylowe


Powidła daktylowe to połączenie soku pomarańczowego, cynamonu i daktyli. Połączenie tych składników w jedną całość komponuje się idealnie. Przygotowanie powideł jest banalnie proste i zajmuje tylko chwilkę, do ich zrobienia nie używamy ani grama cukru. Poza tym, że daktyle są bardzo słodkie a zarazem smaczne, mają także właściwości zdrowotne. Daktyle mają pozytywny wpływ na proces trawienia oraz dodają energii przemęczonemu organizmowi.




SKŁADNIKI (na 1 mały słoik):
- 200 g daktyli bez pestek,
- 300 ml soku pomarańczowego,
- 1 łyżeczka cynamonu.

Sok pomarańczowy zagotować w rondlu, następnie dodać daktyle, całość gotować około 10 minut. Pod koniec gotowania, gdy sok pomarańczowy odparuje dodać cynamon, wszystko razem wymieszać. Gotowe powidła daktylowe przełożyć do słoika, zakręcić odstawić do ostygnięcia (słoik postawić zakrętką do dołu).







7 komentarzy:

  1. Pewnie takie słodziutkie,jak Twój przepiśnik:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na daktyle, ja z nich robiłam krem do ciast :-) zapisuje sobie przepis, nigdy nie wiadomo kiedy się może przydać, tym bardziej, że bardzo lubię daktyle :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja, już mam pomysł na wykorzystanie tych powideł ;-)

      Usuń
  3. Ciekawy pomysł! Daktyle uwielbiam!:)

    OdpowiedzUsuń