wtorek, 16 września 2014

Tort orzechowo - kawowy





Torcik jest moim autorskim pomysłem. Chciałam spróbować jak smakuje połączenie mielonych orzechów laskowych firmy Skworcu oraz rozpuszczalnej kawy o smaku czekoladowym Skworcu i szczerze mogę się pochwalić, że torcik wyszedł wyśmienity. Połączenie biszkoptu o smaku kawy czekoladowej i kremu orzechowego to idealny duet.

SKŁADNIKI

Biszkopt:
- 1 szkl. mąki pszennej,
- 5 jaj,
- 1 szkl. cukru,
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej o smaku czekoladowym Skworcu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem orzechowy:
- 300 ml śmietany 36 %,
- 1 op. mielonych orzechów laskowych Skworcu,
- 1 łyżka cukru pudru,
- tabliczka czekolady mlecznej,
- tabliczka białej czekolady,
- 3 łyżki mleka,
- 2 łyżki żelatyny,
- 100 ml gorącej wody.

Krem maślany (do pokrycia tortu):
- 2 kostki masła,
- 1 szkl. cukru pudru,
- 2 łyżki kakao Skworcu,
- kilka kropel olejku śmietankowego.

Do nasączenia biszkoptu:
- 0,5 szkl. gorącej wody,
- łyżka wódki,
- kilka kropel oleju śmietankowego.

Dodatkowo:
- całe orzechy laskowe,
- kilka czekoladek.

Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Do gotowej masy wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kawę rozpuszczalną, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Gotową masę przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 stopniach, 30 minut. Aby przygotować krem orzechowy należy rozpuścić czekolady w kąpieli wodnej, dodać mleko i mielone orzechy (wymieszać), odstawić do wystudzenia. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić wraz z cukrem pudrem. Następnie dodać wystudzone rozpuszczone czekolady oraz zimną żelatynę, zmiksować. Wstawić na chwilę do lodówki, aby masa delikatnie stężała. Kolejno przygotować krem maślany. Do masła (musi mieć temperaturę pokojową) dodać kakao, cukier puder i olejek śmietankowy, wszystko ubić mikserem na puszystą masę, schłodzić w lodówce. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Ciasto nasączyć ponczem (do gorącej wody dodać wódkę oraz olejek śmietankowy). Blaty biszkoptowe przełożyć kremem orzechowym. Na koniec torcik pokryć kremem maślanym (część kremu zostawić do ozdobienia tortu). Ozdobić według uznania kremem maślanym, orzechami i czekoladkami. Gotowy tort przechowywać w chłodnym miejscu.











14 komentarzy:

  1. Orzechy i kawa to świetne połączenie. Twój tort wygląda imponująco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Reprezentacyjny! i bardzo ładnie udekorowany:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Ten tort prezentuje się doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepiękny :) a dekoracja wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewelinko ale cudo :-) wygląda pięknie i bardzo smacznie :-) poproszę jeden taki kawałeczek :-) super torcik :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Piękny! Cudnie wykończony!!:)

    OdpowiedzUsuń