piątek, 19 września 2014

Tarta serowo - pomarańczowa



Tarta serowo - pomarańczowa to kolejny mój wymysł :-) Lubię tworzyć swoje autorskie przepisy. Przygotowanie ciast według własnych przepisów sprawia mi wiele przyjemności, a gdy konsumentom moich wypieków smakuje to co przygotuję, jestem z siebie bardzo dumna :-)


Składniki:
- 200 g mąki,
- 1 żółtko,
- 80 g cukru,
- 120 g masła,
- 250 g twarogu tłustego,
- 2 małe op. jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 3 pomarańcze,
- 2 łyżki żelatyny.

Z mąki, żółtka, cukru, i masła ugniatamy ciasto. Gotową masę przekładamy do foliowego woreczka i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie formę do tarty wykładamy zimnym ciastem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i obciążamy fasolą bądź specjalnymi kulkami. Ciasto pieczemy w 180 stopniach 10 minut, po tym czasie zdejmujemy papier do pieczenia z fasolą i podpiekamy jeszcze ciasto około 10 minut, na złoty kolor. Po tym czasie ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Twaróg mieszamy z jogurtami naturalnymi oraz cukrem pudrem. Do gotowej masy dodajemy skórkę otartą z jednej pomarańczy. Z tej samej pomarańczy wyciskamy sok, który podgrzewamy. Do gotującego się soku dodajemy żelatynę, studzimy. Zimną żelatynę dodajemy do masy serowej, wszystko razem mieszamy i wylewamy na ostygnięte ciasto. Wierzch tarty zdobimy cząstkami pomarańczy.


















11 komentarzy: