niedziela, 21 września 2014

Szarlotka





Przepis na szarlotkę znalazłam w starej książce kucharskiej mojej mamy. Jednak skorzystałam tylko z przepisu na ciasto, natomiast jabłka przygotowałam wg własnego pomysłu. Szarlotka to obowiązkowe ciasto w okresie jesiennym. Jabłka w tym okresie smakują najlepiej. Dlatego też należy korzystać z dobrodziejstw tych owoców jak najdłużej ;-)
Ciasto z jabłkami, które  przygotowałam smakuje wyśmienicie, kruche ciasto wręcz rozpływa się w ustach, a nadzienie jabłkowe idealnie komponuje się z cynamonem który nadaje szarlotce wyjątkowy aromat.

Składniki:
- 4 szkl. mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 1,5 szkl. cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 0,5 szkl. gęstej śmietany,
- kilka kropel olejku śmietankowego,
- 2 kg jabłek (najlepiej twardych),
- 0,5 szkl. cukru kryształ,
- 2 łyżki cynamonu,
- 1 łyżeczka cukru cynamonowego Skworcu,
- 2 łyżki bułki tartej.

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, wymieszać dokładnie siekając nożem. Następnie dodać cukier puder, żółtka, śmietanę oraz olejek śmietankowy, zagnieść. Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. W między czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok. Do startych jabłek dodać cukier kryształ, cynamon oraz bułkę tartą, wszystko razem wymieszać. Zimne ciasto, podzielić na dwie części, jedną z nich wylepić dno formy (drugą włożyć do zamrażalnika). Na ciasto nałożyć przygotowaną masę jabłkową. Natomiast na jabłka zetrzeć na grubych oczkach lekko zmrożoną drugą część ciasta. Piec w 180 stopniach ok. 1 godzinę. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.









12 komentarzy:

  1. Hi u mnie też dzisiaj szarlotka :-) ale troszkę inna :-) stwierdziłam że szarlotka jest jednym z moich ukochanych ciast :-) twoja wygląda obłędnie :-) pozdrawiam wieczorową porą :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam szarlotkę, w sumie każde ciasto z owocami jest moim ulubionym :-)

      Usuń
  2. Szarlotkę lubią chyba wszyscy:) Twoja wygląda bardzo smacznie. Skusiłabym się na kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha ,pycha ,wygląda znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie szarlotka znika w oka mgnieniu:) pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  5. my robimy z przepisu babci :) ale szarlotki nie da się nie lubić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślinka cieknie na samą myśl o takiej pysznej szarlotce:)

    OdpowiedzUsuń