sobota, 13 września 2014

Keks





W paczce otrzymanej od firmy Skworcu otrzymałam mieszankę keksową, dlatego też przyszła pora, aby ją wykorzystać. Mieszanka składa się z wielu kandyzowanych owoców. Jest kolorowa, dzięki czemu ciasto nabiera ciekawego wyglądu. Kandyzowane owoce są bardzo słodkie, dzięki czemu keks, który sam w sobie nie zawiera dużej ilości cukru, nabiera delikatnej słodyczy. Do ciasta dodałam również melon kandyzowany Skworcu, który idealnie wkomponował się w jego smak. Ponieważ w swoim przepiśniku nie posiadałam przepisu na keks, skorzystałam ze strony www.domowe-wypieki.pl, na której znalazłam jak przygotować ten wspaniały wypiek.

Składniki:
- 25 dag mąki pszennej,
- 18 dag cukru,
- 25 dag masła,
- 5 jaj,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka mleka,
- 1 op. mieszanki keksowej Skworcu,
- 1 op. melona kandyzowanego Skworcu.

Dodatkowo:
- 3 łyżki gorącej wody,
- cukier puder (ilość odpowiednia do gęstości jaką chcemy otrzymać).

Mąkę przesiać. Gotową mieszankę keksową Skworcu wymieszać z melonem kandyzowanym Skworcu (garść odłożyć do posypania wierzchu ciasta). Bakalie połączyć z jedną łyżką mąki i odstawić. Żółtka oddzielić od białek, sodę wymieszać z mlekiem. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, utrzeć. Do gotowej masy dodawać stopniowo mąkę, cały czas miksując. Gdy wszystkie składniki będą wymieszane, dodać ubitą z białek pianę, lekko wymieszać łyżką.Na koniec do ciasta dodać sodę rozpuszczoną w mleku oraz przygotowane wcześniej bakalie. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki (moja miała około 30 cm). Keks piec w temperaturze 180 stopni około 1 godz. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do ostygnięcia. W między czasie przygotować lukier, do gorącej wody dodać cukier puder (ilość odpowiednia do gęstości jaką chcemy otrzymać). Ostudzone ciasto polukrować, wierzch posypać bakaliami Skworcu.

















11 komentarzy:

  1. Keks robię bardzo sporadycznie- moje dziewczyny nie lubią bakalii, ale Twój wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Całe wieki nie robiłam tego ciasta. Twój keks wygląda bardzo smacznie i jeszcze ta dekoracja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam :) Uwielbiam takie napakowane ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny,na niedzielne popołudnie,do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna propozycja :-) keks skojarzył mi się od razu ze świętami :-) fajnie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pięknie wygląda ten keksik ;) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń