wtorek, 12 sierpnia 2014

Mus bananowy z kaszą jaglaną i borówką amerykańską

Uwielbiam kaszę jaglaną, jest lekka, smaczna, a przede wszystkim bardzo zdrowa. Zawsze jadam ją raczej w formie słonej, dlatego też dla odmiany postanowiłam spróbować kaszy w formie słodkiego deseru. Deser ten zawiera wiele właściwości odżywczych. Kasza w nim zawarta wspomaga trawienie, banan jest źródłem witaminy C, potasu oraz błonnika natomiast borówka amerykańska obniża ciśnienie oraz poziom cholesterolu,a także przedłuża młodość.

Składniki (na 1 porcję):
- 2 banany,
- 1/3 szkl. kaszy jaglanej,
- borówka amerykańska (ilość dowolna).






Do garnka należy wlać szklankę wody, zagotować, następnie wsypać kaszę, gotować do momentu aż woda odparuje, wystudzić. Banany rozgnieść widelcem, wymieszać z ostudzoną kaszą. Przełożyć do szklanki lub pucharka. Wykładać na przemian z borówkami.
















5 komentarzy:

  1. Zanim dojade do domu ze sklepu, to zawsze zdaze zjeść pudełeczko jagod...! Jeśli uda mi się opanować moje 'uzaleznienie' na pewno wyprobuje Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie kaszę jaglaną :-) pyszny deser :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. kasza i borówka, trafiłaś w moje kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń