czwartek, 28 sierpnia 2014

Ciasto Królewskie

Ciasto Królewskie, to ciasto którego wykonanie pochłania trochę czasu, ale warto je zrobić, ponieważ jest pyszne. Masa budyniowa w połączeniu z ciastem biszkoptowym i ciastem miodowym smakuje wyjątkowo. Ciasto najlepsze jest na następny dzień, kiedy placki miodowe namiękną i smaki się połączą.




 Ciasto miodowe:
- 300g mąki,
- 150g margaryny,
- 0,5 szkl. cukru,
- 1 łyżka śmietany,
- 1 jajko,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Z podanych powyżej składników zagnieść ciasto. Następnie podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną część wyłożyć na blachę, piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut, na złoty kolor. Z drugą częścią zrobić to samo.

Ciasto biszkoptowe:
- 4 jaja,
- 0,5 szkl. mąki pszennej,
- 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 1 szkl. cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę. Partiami dodawać cukier, następnie po jednym żółtku (wszystko ubijać mikserem). Na koniec dodać mąki oraz proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Biszkopt wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 170 stopniach około 40-45 minut.

Masa budyniowa:
- 400 ml mleka,
- 1 op. cukru wanilinowego,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki pszennej, 
- kostka masła.

Masło i 200 ml mleka zagotować. Pozostałą część mleka zmiksować z mąkami i cukrami, pomału dodawać do gotującego się mleka. Gorącym budyniem przekładać ciasto.

Polewa:
- 3 tabliczki mlecznej czekolady,
- 1 tabliczka białej czekolady,
- 4 łyżki mleka,
- 1,5 łyżki masła bądź margaryny.

Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 3 łyżki mleka i 1 łyżkę masła, wymieszać. Ciepłą czekoladą polać ciasto. Białą czekoladę również rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką mleka, dodać pół łyżki masła, wymieszać. Ciepłą czekoladą zrobić esy-floresy na polewie z mlecznej czekolady.

Kolejność:
1. Ciasto miodowe 
2. Masa budyniowa
3. Biszkopt
4. Masa budyniowa
5. Ciasto miodowe
6. Polewa









9 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto:) p.s.Ewelinko sprawdź maila,plisss:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje smaki :) Ciasto wygląda obłędnie! Super blog - obserwuję ;)

    Pozdrawiam i zapraszam : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszne ciacho. Mam za swoje, żeby buszować po blogach wieczorem a tam same smakołyki, teraz mam chęć na coś słodkiego :-) napiję się herbaty :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, jak mi się chce takiego ciacha!!! wygląda przepysznie, ale to marchewkowe tez super, namówię córkę, żeby upiekła ;)))

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam babkę marchewkową, jest szybka w przygotowaniu i świetnie smakuje :-)

      Usuń
  5. pysznie wygląda :)
    obserwuję i zapraszam do mnie http://kulinarnyswiatrenaty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie pracochłonne, ale pewnie przepyszne. Wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto jest się napracować, żeby móc się delektować takimi pysznościami ;-)

      Usuń