wtorek, 5 sierpnia 2014

Ciasteczka owsiane

Naszła mnie dziś ochota na coś słodkiego, a zarazem lekkiego. Przeszukując szafki kuchenne, natrafiłam na płatki owsiane. Stąd też pomysł na ciasteczka. Miałam także w swoich zapasach rodzynki i czekoladę, więc dodałam te składniki do ciasteczek nadając im odrobinę słodyczy. Ciasteczka idealnie sprawdzą się jako lekkie śniadanie lub deser.






Składniki:
- 2 szkl. płatków owsianych,
- 1,5 szkl. mąki,
- 100g masła,
- 0,5 szkl. cukru,
- 2 jaja,
- 0,5 łyżeczki sody,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- garść rodzynek,
- pół tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej.






Wszystkie składniki suche mieszamy w misce, w między czasie rozpuszczamy masło. Do składników suchych dodajemy jaja, przestudzone masło, posiekaną czekoladę oraz rodzynki, wszystko razem mieszamy. Masę nakładamy na blachę łyżką, formując tym samym okrągłe ciasteczka. Pieczemy w 170 stopniach około 15-20 minut.








5 komentarzy:

  1. I to jest właśnie zdrowa przekąska. Robię podobne, zamiast rodzynek dokładam żurawiny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam owsiane ciasteczka, można je robić na różne sposoby i zawsze smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne ciasteczka! jak smakowicie wyglądają !!! :)

    http://lamodalena.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie proste a na pewno pyszne i zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie takie ciasteczka znikają szybciej niż się pieką:)

    OdpowiedzUsuń