Przeglądając internet w poszukiwaniu inspirującego przepisu natrafiłam na stronę smaker.pl, na której zaciekawił mnie przepis na brazylijską babkę marchewkową. Babka marchewkowa to ciasto które jest łatwe w przygotowaniu. Mimo swej prostoty zachwyca smakiem i kolorem. Jest delikatna w smaku i wilgotna.
Składniki:
-1,5 szkl. mąki,
- 3/4 szkl. cukru,
- 250 g obranej surowej marchewki,
- 200 ml oleju,
- 4 jaja,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- sok z połowy pomarańczy,
- cukier puder (ilość zależy od tego ile zabierze sok),
- skórka otara z jednej cytryny.
Marchew obieramy, ścieramy na tarce, następnie blendujemy. Jaja, cukier i olej miksujemy. Kolejno dodajemy marchew, miksujemy. Na koniec wsypujemy przesianą makę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli, miksujemy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką, przelewamy ciasto. Babkę pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Zimną babkę polewamy lukrem przygotowanym z soku pomarańczowego i cukru pudru. Wierzch babki posypujemy skórką z cytryny.
Fajny przepis na babkę. Robiłam kiedyś rogaliki z marchewką i bardzo mi smakowały. Babka wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńMam też przepis na rogaliki z marchewką, muszę go wypróbować w najbliższym czasie :-)
UsuńJaka żółciutka i pyszniutka:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie oryginalne, ale nie udziwnione przepisy. Może na święta wielkanocne przygotuję marchewkową wersję nudnego piaskowca, dzięki za przepis. Obserwuję ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczna *.*
OdpowiedzUsuńwow...to coś dla mnie...apetycznie wygląda...
OdpowiedzUsuńale kusisz
CO MI W DUSZY GRA