wtorek, 19 sierpnia 2014

Rolada kakaowa

Rolada kakaowa to moje ulubione ciasto. Gorzkawy smak ciasta idealnie kontrastuje ze słodyczą białej czekolady, delikatną śmietaną oraz kwaskowymi wiśniami. Gorąco polecam :-)


Składniki:
- 4 jaja,
- 1 szkl. mąki,
- 0,5 szkl. cukru,
- 4 płaskie łyżki kakao,
- 1 lyżeczka proszku do pieczenia,
- 250 ml śmietany 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżeczki żelatyny deserowej,
- słoik dżemu wiśniowego,
- tabliczka białej czekolady,
- 3 łyżki mleka.





Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę, następnie dodajemy żółtka i cukier, miksujemy. Do ubitej masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na płaską blachę (ja używam tej, która znajduje się w piekarniku) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 15 - 20 minut. Ciepłe ciasto zwijamy w rulon (wcześniej odrywamy ze spodu papier do pieczenia), owijamy je "nowym" papierem do pieczenia, w takiej formie odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę deserową rozpuszczamy w 1/3 szkl. gorącej wody, miksujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ubijamy śmietanę wraz z cukrem pudrem, na koniec dodajemy zimną żelatynę, miksujemy, odstawiamy na chwilę, aby masa delikatnie stężała. Ostygnięte ciasto rozwijamy i smarujemy dżemem wiśniowym, następnie na dżem wykładamy tężejącą masę śmietanową, zwijamy delikatnie. Roladę zawijamy dość mocno w papier do pieczenia, wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko. Ciepłą czekoladą dekorujemy ciasto.




3 komentarze:

  1. Pyszności. Muszę się przyznać, że nigdy nie robiłam rolady a bardzo ją lubię. Z chęcią taką zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszła idealnie! też się zabieram za roladę,ale jak narazie bez skutecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, jak apetycznie wygląda aż ślinka cieknie :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń