Składniki:
- 1 op. (450g) szpinaku mrożonego (brykiet),
- 2 szkl. mąki krupczatki,
- 1 1/3 szkl. oleju,
- 1 1/3 szkl. cukru,
- 3 jajka,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 500 ml śmietany 36%,
- 2 op. śnieżki w proszku,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki żelatyny,
- pół szkl. wody,
- jagody.
Na początku rozmrażamy szpinak i odsączamy go z wody. Jaja ubijamy z cukrem na gładką masę. Do masy dodajemy olej i nadal miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy szpinak, mieszamy łyżką.Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 1 godzinę. Po wystudzeniu ciasta, odcinamy wierzch i kruszymy go. Następnie w gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy do wystudzenia. Kolejno ubijamy śmietanę wraz z cukrem pudrem i śnieżką, na koniec powoli dodajemy wystudzoną żelatynę. Na ciasto wykładamy ubitą śmietanę i posypujemy pokruszonym ciastem. Wierzch posypujemy jagodami.
Już kilka razy widziałam to ciasto ale jeszcze nigdy nie zrobiłam. Czas to zmienić bo wygląda super smacznie :-)
OdpowiedzUsuń