niedziela, 21 grudnia 2014

Świąteczne pierniczki



Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż… J Obowiązkowym wypiekiem w tym okresie są oczywiście pierniczki J Ja, swoje świąteczne pierniczki przygotowałam z ciasta na Staropolski Piernik (przepis na ciasto znajdziecie tutaj), które sześć tygodni dojrzewało w mojej lodówce. Ciasto podzieliłam na dwie części, z jednej upiekłam pierniczki, a druga została przeznaczona na tradycyjny świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi (fotorelacja już wkrótce).  Ach... cóż za aromat unosił się w kuchni podczas pieczenia pierniczków, zapach cudowny, dzięki któremu czuć, że święta już za kilka dni :-) 


Sposób przygotowania:
Pierniczki należy przygotować około 4-5 dni przed Wigilią. Gotową masę na Staropolski Piernik należy zagnieść z mąką, tak aby nie kleiła się do rąk. Z ciasta robimy gruby wałek, który kroimy na około dwucentymetrowe plastry. Każdy plaster należy rozwałkować na placki o grubości około 0,5 cm. Kolejno wycinamy dowolne świąteczne kształty pierniczków. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 10-15 minut. Gotowe pierniki dekorujemy według własnego uznania. 













Część pierniczków zapakowałam w małe paczuszki, którymi obdarowałam przyjaciół i znajomych.


Mała paczuszka ze słodkościami, a uwierzcie mi że sprawiła obdarowanym ogromną radość :-)

6 komentarzy: