sobota, 6 grudnia 2014

Mikołajkowe ciasteczka chałwowe

Dziś Mikołajki :-) Z tej okazji mam dla was przepis na wyjątkowe "Mikołajkowe ciasteczka chałwowe", które w długie zimowe wieczory są najlepszym towarzyszem gorącej herbaty. Największą zaletą tych ciasteczek - poza tym, że są po prostu pyszne - jest krótki czas pieczenia, a dekorowanie ich sprawia wszystkim wielką frajdę :-)





SKŁADNIKI:
- 150 g chałwy,
- 150 g zimnego masła,
- 300 g mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1 jajko,
- 7 łyżek cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego.

Do dekoracji:
- cukier puder,
- kilka łyżek gorącej wody,
- ewentualnie sok wiśniowy.

Do miski kruszymy chałwę, dodajemy zimne masło starce na tarce. Miksujemy całość do połączenia składników. Dodajemy cukier puder i nadal miksujemy. Następnie dodajemy jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem wanilinowym. Wszystko razem mieszamy na wolnych obrotach. Gdy mikser nie daje już rady, ciasto ugniatamy rękami. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na cztery części. Każdą część wałkujemy na placek grubości około 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut. Zimne ciasteczka dekorujemy lukrem (cukier puder mieszamy z wodą, ewentualnie dodajemy sok wiśniowy do uzyskania koloru).






8 komentarzy:

  1. pyszne ciasteczka, a jak pięknie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, uwielbiam chalwę :) i ślicznie ozdobione :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale muszą być pyszne, lubię smak chałwy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musza byc pyszniutkie - z chalwa mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne, pięknie udekorowane!! :) Ślinka cieknie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dekorowanie sprawiło mi największą frajdę ;-)

      Usuń
  6. Ale ładnie udekorowane :>

    OdpowiedzUsuń