czwartek, 19 listopada 2015

Brownie z kaszy jaglanej

Od zawsze uwielbiałam kaszę jaglaną, z tym, że zawsze przygotowywałam ją w wersji "na słono", jednak niedawno przekonałam się iż w wersji "na słodko" jest również bardzo smaczna. Dlatego też, przedstawiam wam pyszne i mocno czekoladowe "Brownie z kaszy jaglanej".



SKŁADNIKI:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej,
- 0,5 szklanki kakao,
- 0,5 szklanki brązowego cukru,
- 0,5 szklanki mleka,
- 3 jaja,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- orzechy włoskie.

Kaszę wypłukać, następnie sparzyć wrzątkiem. W garnku zagotować 0,5 l wody, wsypać kaszę, gotować do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawić do przestudzenia. Wystudzoną kaszę wraz z kakao, cukrem, mlekiem, olejem, jajkami i proszkiem do pieczenia zblendować. Gotową masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (aby brownie było wyższe, należy użyć mniejszej blachy, ja chciałam uzyskać efekt dużych kostek czekolady, dlatego użyłam większej blachy), posypać orzechami. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 40 minut. 




8 komentarzy: