piątek, 13 listopada 2015

Piernik staropolski dojrzewający

Do świąt Bożego Narodzenia pozostało sześć tygodni, a więc jest to ostatni dzwonek, aby przygotować ciasto na staropolski piernik dojrzewający. Ciasto musi leżakować w lodówce  kilka tygodni, aby nabrało magicznej i świątecznej mocy ;-) Przepis na ciasto znajdziecie tutaj, gdyż przygotowywałam je w zeszłym roku. A jak piernik wygląda po upieczeniu? Wystarczy kliknąć tutaj. Oprócz tradycyjnego piernika z powidłami śliwkowymi, z dojrzewającego ciasta przygotowałam również pierniczki z lukrem i z czekoladą klik
        Po zeszłorocznych piernikowych szaleństwach stwierdzam, iż staropolski dojrzewający piernik jest najsmaczniejszym i najbardziej aromatycznym piernikiem jaki kiedykolwiek jadłam, dlatego też i w tym roku nie może zabraknąć go na moim świątecznym stole. Gorąco polecam, bo naprawdę warto ;-)

P.S. Relacja z piernikowe pieczenia tuż przed świętami Bożego Narodzenia :-)







4 komentarze:

  1. Planuje też go nastawić :-) uwielbiam jego smak a jeszcze go nigdy sama nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, koniecznie zrób taki piernik, naprawdę warto :-)

      Usuń