niedziela, 12 lipca 2015

Pavlova

Ach! To jest dopiero deser :-) Przepyszna beza z bitą śmietaną i owocami, na zewnątrz krucha, a w środku piankowa, po prostu raj dla podniebienia. Myślę, że żaden łasuch nie przejdzie obojętnie obok takiego deseru. U mnie w domu beza zniknęła w oka mgnieniu, a zadowolone miny domowników mówiły same za siebie :-)




SKŁADNIKI:
- 6 białek,
- 300 g cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka octu winnego białego,
- 500 ml śmietany kremówki 36%,
- owoce (w moim przypadku borówka amerykańska).

Białka ubić na sztywną pianę, kolejno cały czas miksując małymi porcjami dodawać cukier. Do gotowej masy dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet winny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze narysować okrąg (ok. 20 cm). Na okrąg wyłożyć masę, wyrównać boki. Następnie wstawić bezę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę na 150 stopni C, piec ok. 1,5 godz. Bezę wystudzić w uchylonym piekarniku. Gotową bezę wyłożyć na paterę, udekorować ubitą śmietaną i owocami.




8 komentarzy: