wtorek, 21 lipca 2015

Muffinki z czereśniami

W okresie wiosennym, letnim i jesiennym do wypieków, staram się jak najczęściej używać owoców sezonowych. Tym razem padło na czereśnie. I tak w kilkanaście minut powstały muffinki z czereśniami. Proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne. Polecam je każdemu, wystarczą tylko dobre chęci oraz kilka nieskomplikowanych składników i można zabierać się do pieczenia :-)




SKŁADNIKI (na około 12 muffinek):
- 20 dag mąki,
- 12 dag cukru,
- 120 ml oleju,
- 160 ml mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ok. 30 dag czereśni bez pestek.

Jajka ubić z cukrem. Do ubitej masy dodać mleko i olej, zmiksować. Kolejno dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką. Blachę do muffinek wyłożyć papierem do pieczenia lub papilotkami. Foremki napełnić do 3/4 wysokości. W każdą muffinkę włożyć około 4 czereśni. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. 



6 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają Twoje muffinki. Owoce sezonowe również lubię wykorzystywać do wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. SUper pomysł z tymi wiśniami w środku;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do muffinek użyłam czereśni, ale wiśnie również będą idealne :-)

      Usuń