niedziela, 19 lipca 2015

Jagodzianki

Lipiec to miesiąc jagód. Niestety szybko znikają, więc trzeba się spieszyć, żeby najeść się nimi do woli. A jak jagody to i muszą być oczywiście jagodzianki :-) Bo cóż by to było za lato gdyby w moim domu nie pojawiły się te pyszne bułeczki. Każdy z domowników wręcz je uwielbia, a przygotowanie ich nie jest wcale takie trudne, chociaż zajmuje trochę czasu. Ale uwierzcie mi, warto poświęcić kilka chwil na zrobienie takich bułek, ponieważ ich smak wynagrodzi nam cały trud jaki włożyliśmy w ich przygotowanie :)



SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 12 dag margaryny,
- 4 żółtka,
- 1 całe jajko,
- 10 dag drożdży,
- 400 ml mleka,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 litr jagód + 1/2 szklanki cukru.

Do wysokiej miski wsypać mąkę, zrobić dołek i wsypać do niego pokruszone drożdże, posypać dwoma łyżkami cukru. Kolejno podgrzać mleko z czego pięć łyżek ciepłego mleka wlać do dołka z drożdżami. Odstawić do momentu, aż drożdże zaczną "kipieć". W między czasie rozpuścić margarynę. Następnie ubić mikserem żółtka + 1 całe jajko z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy wszystkie składniki mamy gotowe należy je dodać do mąki i kipiących drożdży (rozpuszczoną margarynę, masę jajeczną i ciepłe mleko). Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyrabiać ręcznie do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. W między czasie wymieszać jagody z cukrem. Gdy ciasto urośnie należy formować bułeczki (do każdej bułki dodajemy około 1 łyżki jagód). Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 180 stopni C około 15 minut. Upieczone bułeczki posypać cukrem pudrem. 







9 komentarzy: