czwartek, 2 lipca 2015

Ciasto biszkoptowe z truskawkami i kremem budyniowym

Hmm... dawno mnie tu nie było... W natłoku codziennych spraw i obowiązków niestety w ostatnim czasie nie mogłam dodać żadnego nowego przepisu. Ale już nadrabiam zaległości :-)
Dziś, mam dla was prosty przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami i kremem budyniowym. Co prawda, sezon na truskawki zbliża się ku końcowi, ale trzeba korzystać z dobrodziejstw tych pysznych owoców najdłużej jak tylko się da :-)



SKŁADNIKI

Ciasto:

- 17 dag mąki,
- 6 jajek,
- 17 dag cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 krople olejku waniliowego.

Krem:

- 0,5 litra mleka,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- kostka masła.

Dodatkowo:

- 2 galaretki truskawkowe,
- ok. 300 g truskawek.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 1/2 cukru pudru na białą masę, dodać ekstrakt. Białka ubić na sztywną pianę, wsypując pod koniec resztę cukru pudru. Połączyć z żółtkami i mąką. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wystudzić.

Mleko wymieszać miotełką z cukrem, żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Całość zagotować do momentu mocnego zgęstnienia masy. Gorącą masę budyniową odstawić do wystudzenia. Zimny budyń zmiksować z kostką masła. 
Gotowe ciasto przekroić na dwa blaty, przełożyć kremem budyniowym. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek, całość zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.




6 komentarzy:

  1. Ja się w tym sezonie zaniedbałam z truskawkowymi wypiekami.Twoje ciasto wygląda bardzo smacznie i żałuję,że truskawki się powoli kończą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też żałuję, że sezon na truskawki tak szybko przemija :/

      Usuń
  2. Ciasto w sam raz na letnie popołudnie;)

    OdpowiedzUsuń