niedziela, 29 marca 2015

"Wuzetka"

Klasyczne ciasto W-Z to połączenie kakaowego biszkoptu i masy śmietanowo-serowej. Nazwa tego ciasta podobno wiąże się z warszawską trasą W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni serwująca ten pyszny deser. Przepis na "wuzetkę" pochodzi ze strony Uwielbiam Gotować. Ciasto jest naprawdę pyszne i zapewne jeszcze nie raz zagości na moim stole :-)




SKŁADNIKI

Biszkopt kakaowy:

- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao,
- 3 łyżki oleju,
- szczypta soli.

Nasączenie:

- 3/4 szklanki ciepłej wody,
- 3 łyżki cukru,
- sok z 1 cytryny.

Krem:

- 500 ml śmietany 30%,
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 1/2 szklanki wody,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego.

Polewa:

- 120 g margaryny,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- 4 łyżki cukru,
- 5 łyżek kakao,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 1/2 szklanki wody.

Dekoracja:

- 250 ml śmietany 30%,
- 1 łyżka cukru pudru.

Biszkopt kakaowy: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli. Do ubitej piany, cały czas miksując dodawać porcjami cukier i żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej, wymieszać delikatnie łyżką. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylać ciasto, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części.

Nasączenie: Gotowe blaty nasączyć ponczem sporządzonym z wody wymieszanej z cukrem i sokiem z cytryny.
Krem: Żelatynę zalać zimną wodą, pozostawić do napęcznienia. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do ubitej kremówki dodawać porcjami ser, nie przerywając miksowania. Napęczniałą żelatynę podgrzać w rondlu, kolejno dodać do masy serowo-śmietanowej, cały czas miksując.
Ułożenie: Pierwszy blat ciasta włożyć z powrotem do blachy. Następnie wyłożyć masę serowo-śmietanową, przykryć drugim blatem ciasta.
Polewa: Żelatynę zalać zimną wodą, pozostawić do napęcznienia. W między czasie margarynę roztopić w rondlu wraz z cukrem, kolejno dodać śmietanę, wymieszać łyżką, zagotować. Cały czas podgrzewając dodać żelatynę, wymieszać. Gotową polewę wylać na ciasto i rozprowadzić łyżką po całej powierzchni. Gotowe ciasto wstawić w chłodne miejsce.


7 komentarzy:

  1. Wieki nie jadłam tego ciasta, pamiętam go z czasów dzieciństwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie jadłam wuzetki, a Twoja wygląda niezwykle dostojnie, pięknie Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Koniecznie musisz spróbować "wuzetki", jest pyszna :-)

      Usuń
  3. Jak ja dawno nie piekłam wuzetki...kusząca ta Twoja Ewelinko,chętnie bym taką zjadła do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam a Twoja wygląda mega kusząco i pysznie :)
    Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń