piątek, 10 października 2014

Babka "Piegusek"



 

Babka "Piegusek" to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto. Jak łatwo się domyśleć jej nazwa związana jest z makiem który się w niej znajduje. Do przygotowania babki użyłam suchego maku niebieskiego firmy  Skworcu. Przygotowanie babki zajmuje dosłownie kilka minut, a efekt końcowy jest zachwycający. Ciasto wyszło puszyste, delikatne i wilgotne. Idealnie sprawdzi się jako małe co nieco do kawy czy herbaty :-)


SKŁADNIKI:
- 1,5 szkl. mąki pszennej,
- 1 szkl. cukru,
- 1 szkl. suchego maku Skworcu,
- 1 kostka margaryny,
- 4 jaja,
- 6 łyżek mleka,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Jaja wraz z cukrem ubić mikserem na puszystą masę. Margarynę rozpuścić w garnku. Do ubitych jajek powoli wlewać gorącą margarynę cały czas miksując. Do gotowej masy dodać mąkę, mleko, mak i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy do pieczenia. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotową babkę posypać cukrem pudrem.








5 komentarzy:

  1. Takiej babki jeszcze nie jadłam. Chętnie to zmienię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A wiesz, że ja nigdy tego ciasta nie robiłam jeszcze. Jadłam go kiedyś na różnych imprezach i było pyszne :-) muszę zrobić :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przygotowanie tego ciasta Marzenko, jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze bardzo smaczne :-)

      Usuń
  3. Mam sentyment do tego ciasta, bo to jedno ze wspomnień z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń