poniedziałek, 16 marca 2015

Tęczowa pianka

Tęczowa pianka to bardzo prosty deser, który nie tylko cieszy oko swym wyglądem, ale również rewelacyjnie smakuje. Deser zachwyca swymi kolorami zarówno najmłodszych smakoszy jak i tych trochę starszych. Przygotowanie pianki jest proste lecz czasochłonne, ponieważ każdą warstwę należy przygotować oddzielnie w odstępach czasowych (tak aby każda warstwa osobno stężała). Jednak warto jest poświęcić trochę czasu aby zrobić ten deser, ponieważ jego wygląd i smak wynagrodzą nam całą pracę jaką włożyliśmy w jego przygotowanie :-)




 SKŁADNIKI:
- 4 galaretki o dowolnych smakach i kolorach (użyłam  niebieskiej, czerwonej, zielonej, pomarańczowej)
- 800 ml śmietany 36%,
- duża paczka herbatników,
- tabliczka białej czekolady (do dekoracji).

Śmietanę dzielimy na cztery części (po 200 ml). Każdą część ubijamy na sztywno i wstawiamy do lodówki. Następnie rozpuszczamy niebieską galaretkę, studzimy. Zimną galaretkę miksujemy z jedną częścią ubitej wcześniej śmietany. Blachę wykładamy folią spożywczą, na spodzie kładziemy herbatniki, kolejno wylewamy niebieską masę, wstawiamy do lodówki do stężenia. Po wylaniu na blachę każdej warstwy deser wstawiamy do lodówki na około 15 minut (tak aby każda warstwa stężałą). 
Kolejność warstw:
- herbatniki,
- niebieska pianka,
- herbatniki,
- różowa pianka,
- zielona pianka,
- herbatniki,
- pomarańczowa pianka,
- starta biała czekolada do dekoracji.



11 komentarzy: