sobota, 21 marca 2015

Murzynek

Murzynek to klasyczne ciasto, którego smak zna zapewne każdy. Jest  proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Lekką gorycz kakao przełamuje polewa z mlecznej czekolady. Gorąco polecam wielbicielom czekoladowych ciast :-)



SKŁADNIKI:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 3/4 kostki masła,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 4 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

DODATKOWO:
- tabliczka mlecznej czekolady,
- 3 łyżki mleka.

Masło zmiksować z cukrem pudrem i jajkami na puszystą masą. Dodać kakao, śmietanę, przesianą mąkę, sodę i proszek, ucierać, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (użyłam keksówki). Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Gotowe ciasto odstawić do wystudzenia. W między czasie czekoladę rozpuścić w rondlu, dodać mleko. Zimne ciasto posmarować polewą czekoladową, odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut, aby zastygła.


4 komentarze:

  1. Jaka zmiana na blogu,wow! a ciasto pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry murzynek nie jedt zły ;)) fajnie zrobiona ostatnia fotka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry murzynek nie jedt zły ;)) fajnie zrobiona ostatnia fotka ;)

    OdpowiedzUsuń