sobota, 14 lutego 2015

Panna cotta




Tak jak obiecałam wczoraj, mam dla was przepis na kolejny walentynkowy deser :-) Moja propozycja to panna cotta z galaretką truskawkową. Deser ten pochodzi z Włoch i jest dość prosty w przygotowaniu. Myślę, że taki serduszkowy deser będzie zachwycał nie tylko wyglądem, ale również smakiem :-) Przepis pochodzi ze strony Wypieki i DANIA Z PASJĄ.

SKŁADNIKI:
- 1 szklanka śmietanki 36%,
- 1 szklanka mleka,
- 2 czubate łyżeczki żelatyny,
- 5 łyżeczek cukru,
- kilka kropel ekstraktu waniliowego.

Dodatkowo:
- galaretka truskawkowa.

Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmniejszyć ilość wody o połowę. Ostudzić, następnie wlać do foremek (ja, użyłam foremek do babeczek w kształcie serca), mniej więcej do połowy ich objętości. Odstawić do stężenia.
Żelatynę zalać trzema łyżkami zimnej wody, odstawić. W garnku umieścić śmietankę, mleko i cukier. Do śmietanki dodać ekstrakt waniliowy, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, od razu dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do chwili jej rozpuszczenia. Lekko wystudzoną śmietankę przelać do przygotowanych wcześniej foremek, wstawić do lodówki na kilka godzin.








6 komentarzy: