poniedziałek, 19 stycznia 2015

Babka kokosowa

Witam wszystkich po długiej nieobecności. Niestety w biegu codziennych obowiązków przeplatających się z egzaminami w szkole, nie miałam czasu aby podzielić się z wami kolejnym słodkim przepisem. Na szczęście, wszystkie sprawy mam już opanowane i mogę kontynuować prowadzenie mojego bloga. Dziś, mam dla was szybki i prosty przepis na pyszną babkę kokosową.



SKŁADNIKI

Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 200 ml oleju,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 5 jaj,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 1 łyżeczka olejku waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Lukier:
- 250 g cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki ciepłej wody.

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodać olejek waniliowy, zmiksować. Następnie cały czas miksując dodać jogurt naturalny i olej. Do drugiego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia. Zimną babkę polukrować (wszystkie składniki na lukier wymieszać) i posypać wiórkami kokosowymi.



7 komentarzy:

  1. Jak kokosowa to,, wpadam,, na kawałek :)) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielkanocnie nas witasz po nieobecności?babeczka pyszna,chętnie się poczęstuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No w sumie Wielkanoc już bliżej niż dalej ;-) To taki mały przedsmak Świąt Wielkanocnych :-D

      Usuń
  3. Super babeczka :-) jak z kokosem to ja zawsze chętna :-) witaj, fajnie że wróciłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna babeczka, z kokosem uwielbiamy :)

    OdpowiedzUsuń