Naszła mnie dziś ochota na słodkie co nieco :-) Od kilku dni zbierałam się aby przygotować jakieś ciasto z jabłkami. Udało mi się dzisiaj zmobilizować i tak oto powstała tarta z jabłkami. Tartę przygotowałam wg przepisu Magdy Gessler, z tym że dałam odrobinę mniej cukru (zamiast 200 g dałam 150 g). Tarta wyszła naprawdę znakomita, warta wypróbowania :-)
SKŁADNIKI:
- 200 g mąki,
- 150 g cukru,
- 100 g masła,
- 1 żółtko,
- 3 duże jabłka,
- kilka płatków migdałowych,
- cynamon.
Posiekać mąkę z masłem. Dodać cukier i żółtko, zagnieść ciasto (będzie się kruszyć). Odstawić na kilka minut do lodówki. Umyć jabłka, nie obierać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Schłodzone ciasto pokruszyć na blachę do tarty (wylepić również boki), lekko przycisnąć. Na wierzchu ułożyć plastry jabłek, które następnie posypać cynamonem i płatkami migdałowymi. Ciasto piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
No i narobiłaś mi smaku na coś słodkiego :) pysznie wygląda ta tarta!
OdpowiedzUsuńHeh, dziękuję :-)
UsuńEwelinko wpadam do Ciebie na kawałeczek tarty :-) pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam Marzenko ;-)
UsuńMMmmm wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńwww.homemade-stories.blogspot.be
Apetyczna!
OdpowiedzUsuńPiękna:)
OdpowiedzUsuń