Przedwczoraj obiecałam, że przygotuję tort z okazji pierwszych urodzin bloga :-) Słowa oczywiście dotrzymuję, także proszę bardzo...... oto on :-) Tort oczywiście truskawkowy :-) ponieważ, tak jak już wcześniej pisałam chcę korzystać z dobrodziejstw tych pysznych owoców jak najdłużej. Z czystym sumieniem mogę polecić przygotowanie tego tortu każdemu, ponieważ smakuje wyśmienicie :-) Delikatny biszkopt z puszystym kremem śmietanowo - truskawkowym to dla mnie połączenie wręcz idealne :-)
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 17 dag mąki pszennej,
- 6 jajek,
- 17 dag cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 krople olejku waniliowego.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 1/2 cukru pudru na białą masę, dodać olejek. Białka ubić ma sztywną pianę, wsypując pod koniec resztę cukru pudru. Połączyć z żółtkami i mąką. Gotowe ciasto wlać do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Krem:
- 25 dag serka mascarpone,
- 40 dag schłodzonej śmietanki 30%,
- 60 dag truskawek,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 6 łyżeczek żelatyny.
Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody, wymieszać, odstawić do wystudzenia. Truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek. Zmiksować 20 dag owoców, resztę pokroić na ćwiartki. Serek mascarpone utrzeć z dwoma rodzajami cukru i musem truskawkowym. Masę owocową połączyć z rozpuszczoną żelatyną i ubitą na sztywno śmietanką. Do gotowej masy dodać ćwiartki truskawek.
Nasączenia:
- 1 szklanka gorącej wody,
- sok z połowy cytryny.
Gotowy biszkopt przekroić na trzy części, każdą z nich nasączyć.
Dekoracja:
- 25 dag serka mascarpone,
- 25 dag schłodzonej śmietanki 30%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- kilka truskawek.
Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i ubitą śmietanką. Na pierwszy krążek nasączonego biszkoptu nałożyć połowę kremu truskawkowego (z ćwiartkami truskawek), przykryć drugim krążkiem. Kolejno nałożyć drugą część kremu, przykryć trzecim krążkiem. Wierzch i boki tortu posmarować kremem śmietanowym, udekorować truskawkami.
Tort piękny :) Doskonały na taką okazję. Gratuluję rocznicy i życzę kolejnych rocznic i wspaniałych inspiracji :)
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki :-)
UsuńBardzo wytwornie wygląda:)na pewno wyjątkowo smakuje:)jeszcze raz gratuluję Ewelinko:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńTorcik cudny. Częstuje się z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo Marzenko :-)
UsuńHej, nominowałam Cię u mnie na blogu do Liebster Blog Award :). Bardzo gorąco zachęcam do zabawy :)
OdpowiedzUsuńSuper :-) dziękuję bardzo za nominację :-)
OdpowiedzUsuńTorcik przecudnej urody!!! no i pyszny, szkoda że truskawki już się kończą.....i szkoda, że nie mogę sięgnąć po taką porcyjkę tego tortu ;)
OdpowiedzUsuńTruskawki to zdecydowanie moje ulubione owoce jezeli chodzi o zastosowanie ich w deserach i ciastach :-)
Usuń