SKŁADNIKI:
- 6 białek,
- 300 g cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka octu winnego białego,
- 500 ml śmietany kremówki 36%,
- owoce (w moim przypadku borówka amerykańska).
Białka ubić na sztywną pianę, kolejno cały czas miksując małymi porcjami dodawać cukier. Do gotowej masy dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet winny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze narysować okrąg (ok. 20 cm). Na okrąg wyłożyć masę, wyrównać boki. Następnie wstawić bezę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę na 150 stopni C, piec ok. 1,5 godz. Bezę wystudzić w uchylonym piekarniku. Gotową bezę wyłożyć na paterę, udekorować ubitą śmietaną i owocami.
Uwielbiam. Pyszna ci wyszła :-)
OdpowiedzUsuńRozpływała się w ustach :-)
UsuńPycha, pięknie wygląda, tak lekko popękana :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-)
UsuńPiękna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńWspaniała! U mnie też znika w oka mgnieniu. Jaj uzbieram białka to pewnie znów zrobię :)
OdpowiedzUsuńJa też już zbieram białka, na następną "Pavlovą" ;-)
Usuń